#MeToo-etiquette
Gesprekstips
voor een gesprek over een ervaring met
seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld
Training Sensitief luisteren
naar een #metoo verhaal
Over de impact van seksueel geweld en het gesprek over seksueel geweld
De behoefte aan ondersteuning aan professionals die geconfronteerd worden met #metoo ervaringen wordt steeds groter. Nu de aandacht voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag alleen maar toeneemt, de Regeringscommissaris Mariëtte Hamer een handreiking heeft geschreven en Amnesty een manifest heeft opgesteld, is het noodzaak om nog meer gepaste aandacht en ondersteuning te geven rond #metoo.
Legien Warsosemito-Schenk heeft de #MeToo gespreksetiquette ontwikkeld. Een boekje met 10 pragmatische gesprekstips. De tien luister- en gesprekstips zijn voor iedereen handig die een ander wil steunen na een #metoo ervaring. Ongeacht rol of relatie naar die ander toe. Onderzoek wijst uit dat vrouwen er gemiddeld zestien jaar over doen om hulp te vragen. We kunnen er met elkaar aan werken om die zestien jaar omlaag te krijgen. Door o.a. een betere gesprekspartner te zijn. De opgedane informatie is zeer relevant voor medewerkers van de UvA die in contact kunnen komen met studenten of medewerkers die het over een #metoo ervaring willen hebben of hulp zoeken hierbij. Hoe ga je hiermee om als gesprekspartner? Wat vraag je wel? Wat zeg je niet? Hoe blijf je weg bij victim blaming? En hoe ga je om met je eigen overtuigingen en gevoelens?
De training werd gegeven in samenwerking met Stijn Schenk. Samen gaven ze eerst inzage in de impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarna kwamen de 10 pragmatische gesprekstips aan bod.
Hieronder vind je de presentatie die gebruikt is, aangevuld met extra sheets met informatie waar tijdens de training om gevraagd is.