#MeToo-etiquette
Gesprekstips
voor een gesprek over een ervaring met
seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld
Diensten
Als coach en trainer vertrouwenspersonen heb ik een gemixt palet aan kennis en ervaring die ik op diverse manieren in kan zetten. Al mijn diensten zijn erop gericht om een helpende context te creëren voor iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt, door de persoon zelf (de getroffene) en/of de omgeving te versterken.
Heb je interesse in een van deze diensten of een speciaal verzoek? Neem contact met mij op.
Benieuwd naar hoe de #MeToo etiquette in een training vorm krijgen? Volg hier de online training, zodat jij het verschil kunt maken voor een ander die seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren.
Voor organisaties
Ook in het bedrijfsleven kunnen grensoverschrijdende situaties voorkomen. Medewerkers die ondersteuning zoeken, schromen vaak om dit bij hun leidinggevende aan te kaarten. Of bij HR. Of bij een vertrouwenspersoon. Maar als het zover komt... kan het zijn dat de leidinggevende geen idee hoeft hoe een dergelijk gesprek te voeren.
Ik heb een divers aanbod, van workshops en trainingen van een dagdeel tot twee dagen, afhankelijk van de behoefte van de doelgroep. Neem contact met mij op voor een offerte op maat of een incompany training.
Voor hogescholen en universiteiten
Seksueel geweld komt overal voor, ook op onderwijsinstellingen. Voor medewerkers van hoger onderwijsinstellingen heb ik een training om studenten op een passende manier op te vangen, zodat hun procesverwerking doorgang kan vinden. De deelnemers krijgen meer zelfvertrouwen om deze gesprekken te voeren.
Voor leidinggevenden, hulpverleners,
andere professionals en beleidsmakers
Krijg je vaak cliënten die seksueel geweld hebben meegemaakt, maar ben je niet opgeleid als traumahulpverlener? Ik geef je via 1 op 1 begeleiding handvatten voor het gesprek met je cliënt en help je een netwerk te creëren waar je de cliënt naar kan doorverwijzen.
Wil je in groepsverband meer leren over seksueel geweld en de impact op iemands algemeen functioneren en leven? Samen met Jeannette Dijkstra geef ik tweedaagse trainingen, die voor vertrouwenspersonen geaccrediteerd is met 18 BNS-punten. Geschikt voor iedere professional die in het werk te maken krijgt met medewerkers die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals ARBO- en HR-professionals, leidinggevenden, klachten commissies en beleidsmakers.
Voor naasten
Ken jij iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt? Misschien je geliefde, zus, vriend of collega? Vind je het ingewikkeld om die persoon te steunen? Als MeToo coach help ik jou om een goede luisteraar te zijn en iemand op wie degene die seksueel geweld heeft meegemaakt kan bouwen. Met ruimte voor je eigen gevoelens en emoties. Ik help je daarbij je eigen grenzen te bewaken, zodat je goed overeind blijft staan.
Voor getroffenen (slachtoffers, survivors)
“Ik ben zo blij dat ik dit met je heb kunnen delen. Ik dacht altijd dat ik de enige was, ik hoorde er verder niemand over. Het is meer dan veertig jaar geleden dat het gebeurd is, ik dacht dat ik er geen last meer van had. Toch ben ik enorm opgelucht door ons gesprek. Ik ervaar nu meer rust.”
De lasten van een geheim
Veel mensen die een nare seksuele ervaring niet bespreken gaan bewust of onbewust gebukt onder gevoelens van schuld en schaamte, en gaan langzamerhand minder voelen. Dit komt vaak door het ontwijken van bijkomende gevoelens waar ze bang voor zijn. Na verloop van tijd weten ze niet altijd de juiste keuzes te maken voor zichzelf, leven op een automatische piloot of staan permanent in een overlevingsstand (wat ook fysieke klachten met zich mee kan brengen). Het negeren of wegdenken van deze gevoelens en van de ervaring zelf kost ongemerkt heel veel energie. Energie die ten koste gaat van plezier, productiviteit en creativiteit. Ook wat je niet vertelt neemt ruimte in. Daarnaast zijn de oordelen die je over jezelf hebt geveld schadelijk voor je zelfbeeld.
Als MeToo coach help ik je naar een volgende stap in je verwerking.
Voor vertrouwenspersonen
Als gecertificeerd vertrouwenspersoon dien je medewerkers op te vangen die te maken hebben gehad met integriteitsschendingen, zoals pesten, intimidatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld of discriminatie. Maar wat als er sprake is van zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag en je niet zo goed weet hoe de medewerker bij te staan, welke vragen je veilig kunt stellen en welk advies je kunt geven?
Als adviseur sta ik je bij en kun je gebruik maken van mijn ervaring en kennis. Ik geef je achtergrond informatie over seksueel geweld, de impact op een slachtoffer, waar je rekening mee dient te houden in je communicatie en handelen op basis van een casus. Met mijn ervaring als vertrouwenspersoon, begrijp ik precies in welke situatie jij je bevindt. Ik geef je handreikingen, zodat je sterker in je schoenen staat in het steunen van de melder. Ik bevestig de goede acties die je waarschijnlijk al hebt gedaan en geef je richting naar de volgende stappen.
In deze constructie treed ik dus niet op als de (externe) vertrouwenspersoon, dat ben en blijf jij. Ik ondersteun jou met een enkel gesprek of gedurende een langere periode, afhankelijk van de behoefte. Zie mij als jouw vertrouwelijke sparringspartner.
Voor studenten
Hoor jij vaak over #metoo situaties om je heen? Wil je iemand steunen die dit heeft meegemaakt, maar weet je niet hoe? Ik geef workshops waarbij je inzage krijgt in het fenomeen seksueel geweld, de impact en hoe je het beste kunt reageren. De #MeToo etiquette geven je houvast.
Voor praktijken
Is het praten over seksueel geweld ingewikkeld voor jullie cliënten of medewerkers? Samen met Real Comics ontwikkel ik materiaal om het gesprek open te houden.